Lemonad på syren

maj 24, 2021 | Dryck, Högtider, Midsommar

Nu är det snart skolavslutning och syrenerna blommar. Passa på att göra syrensaft när du har chansen. Smaken är somrig. Saften gick hem stort hos barnen i hushållet. Ju mörkare blomma desto mörkare färg på saften. En god lemonad som är god att servera en varm sommardag.

Receptet är från My Feldts kokbok Blåbärssnår, äppelskrutt och rabarberskugga.

Till ca 2 liter saft

  • 30 syrenklasar
  • 1 kg vatten
  • 1 kg strösocker
  • 350 g färskpressad citronjuice (från ca 7 citroner)
  • mest från 4 citroner

Gör så här:

  • Plocka blommorna från stjälkarna. Det är viktigt att inga grenar eller blad kommer med för då kan saften utveckla beska. Låt blommorna ligga en stund på en tidning så att du blir av med eventuella småkryp. Lägg sedan blommorna i en bunke.
  • Koka upp vatten och socker i en kastrull. Ta kastrullen från värmen och tillsätt citronjuice och zest.
  • Slå på den varma lagen över blommorna och täck med plastfolie eller sätt på ett lock. Blommorna blir lätt bruna av den varma vätskan. Låt dra i kylen 2-3 dagar.
  • Sila saften och häll sedan upp den på steriliserade flaskor. Eftersom saften inte är pastöriserad har den ganska kort hållbarhet. Den håller 1-2 veckor i kylen. Vill du förlänga hållbarheten går den bra att frysa in. Späd med vatten vid servering.