Kika på filmen med Håkan & Karina så får ni tips hur ni bäst äter surströmming. Lycka till!
Surströmming på tunnbröd, 4 pers
- 1 burk surströmming, 300 gram, 12 filéer
- 1 pkt hårt tunnbröd (eller mjukt tunnbröd), 8 stora tunnbröd
- 20 mandelpotatisar
- 50 gram smör
- 1 rödlök
- 2,5 dl gräddfil, en liten burk
- 1 dl hackad gräslök (valfritt)
- Koka mandelpotatisen mjuk med skal 15-20 minuter. Lägg upp i skål.
- Lägg upp smör i en skål.
- Lägg upp bröd i en brödkorg.
- Skala och hacka eller strimla rödlöken. Lägg i en skål.
- Häll upp gräddfil i en skål.
- Hacka gräslök och lägg i en skål (valfritt).
- Öppna surströmmingsburken: tips är att täcka över med en gammal kökshandduk (som offras) eller en hög papper. Och helst på balkongen eller i trädgården. Häll av spadet och servera ur burken.
- Servera allt som en buffé och låt gästerna göra sina klämmor.
- Hur man gör en surströmmingsklämma: bröd smör på ett halvt tunnbröd. Skala och skiva ca 2 potatisar. Fördela på en halva av tunnbrödet.
- Skär surströmming i bitar på tallriken. Sprid ut hacket av ca 1,5 filé på potatisen (eller så mycket du önskar). Toppa med någon msk hackad rödlök, gräddfil och gräslök.
- Smöra en till halva tunnbröd och lägg som lock. Klart att äta.
- Använder du mjukt tunnbröd så gör du som ovan men använder ett stort helt tunnbröd och rullar istället sedan ihop till en rulle.
- Receptet kommer från Receptfavoriter.