Surströmmingspremiär!

aug 19, 2020 | Fisk, Havet

Kika på filmen med Håkan & Karina så får ni tips hur ni bäst äter surströmming. Lycka till!

Surströmming på tunnbröd, 4 pers

  • 1 burk surströmming, 300 gram, 12 filéer
  • 1 pkt hårt tunnbröd (eller mjukt tunnbröd), 8 stora tunnbröd
  • 20 mandelpotatisar
  • 50 gram smör
  • 1 rödlök
  • 2,5 dl gräddfil, en liten burk
  • 1 dl hackad gräslök (valfritt)
  1. Koka mandelpotatisen mjuk med skal 15-20 minuter. Lägg upp i skål.
  2. Lägg upp smör i en skål.
  3. Lägg upp bröd i en brödkorg.
  4. Skala och hacka eller strimla rödlöken. Lägg i en skål.
  5. Häll upp gräddfil i en skål.
  6. Hacka gräslök och lägg i en skål (valfritt).
  7. Öppna surströmmingsburken: tips är att täcka över med en gammal kökshandduk (som offras) eller en hög papper. Och helst på balkongen eller i trädgården. Häll av spadet och servera ur burken.
  8. Servera allt som en buffé och låt gästerna göra sina klämmor.
  9. Hur man gör en surströmmingsklämma: bröd smör på ett halvt tunnbröd. Skala och skiva ca 2 potatisar. Fördela på en halva av tunnbrödet.
  10. Skär surströmming i bitar på tallriken. Sprid ut hacket av ca 1,5 filé på potatisen (eller så mycket du önskar). Toppa med någon msk hackad rödlök, gräddfil och gräslök.
  11. Smöra en till halva tunnbröd och lägg som lock. Klart att äta.
  12. Använder du mjukt tunnbröd så gör du som ovan men använder ett stort helt tunnbröd och rullar istället sedan ihop till en rulle.
  13. Receptet kommer från Receptfavoriter.