Linssoppa

apr 11, 2023 | Soppor

Den här soppan är perfekt när man är många runt middagsbordet. De vridna baguetterna är så goda så sätt en dubbel deg. Servera med en god ost och den goda kryddblandningen du hittar receptet på nedan. 

Röd linssoppa (Anna Bergenström)
4 port

  • 1 stor finhackad gul lök
  • 1-2 msk olja eller margarin
  • 1-2 tsk paprikapulver
  • 3 dl röda linser
  • 1 ¼ l svag buljong
  • 2 råskalade tärnade potatisar
  • ca 2 msk tomatpuré
  • 1 tsk salt + lite svartpeppar
  • 4 stycken citronklyftor
  • kryddblandning

Fräs löken i en stor kastrull. Pudra över paprikapulver och rör om. Tillsätt övriga ingredienser och koka soppan sakta under lock ca 30 min eller tills potatis och linser mosat sig. Röda linser kokar sönder och gör soppan tjock och fin. Servera med citronklyftor, kryddblandningen, bröd och ost.

Vridna baguetter från Anna Bergenström

Ingredienser

  • 6 dl ljummet vatten
  • 25 g jäst
  • 2 tsk salt
  • 11 dl vetemjöl

1. Smula ner jästen i en liten mängd ljummet vatten, tillsätt saltet. Rör om tills jästen löser sig. Tillsätt resten av vattnet. Blanda sedan i mjöl tills degen fått lämplig konsistens. Ställ degen på ett dragfritt ställe, täckt med en handduk och låt jäsa ett par timmar.
2. Häll ut degen på ett välmjölat bord då den jäst färdigt. Knåda inte. Dela degen i tre eller fyra delar, beroende på hur tjocka baguetter som önskas. Forma försiktigt delarna till långsmala vridna bröd. Sätt dem på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under handduk ytterligare 15 minuter. Värm under tiden ugnen till 250°C.
3. Grädda bröden i 12-15 minuter, sänk sedan värmen till 150 C°och grädda ytterligare i 15-20 minuter (den kortare tiden är för fyra baguetter). Brödet är färdigt då det låter ihåligt då du knackar på undre sidan.

Za’atar-frökrydda
  • 4 msk pumpafrö
  • 4 msk sesamfrön
  • 1,5 msk spiskummin
  • 2 msk malen koriander
  • 2 msk torkad oregano
  • 1 krm cayennepeppar
  • 4 msk sumac
  • 1 tsk salt

Gör så här

Lägg alla ingredienser utom Sumac och salt i en torr stekpanna. Rosta ett par minuter så att dofterna kommer fram och fröna blir gyllenbruna. Mortla alltsammans grovt och blanda i sumac och saltet.

linssoppa


vridna baguetter