Rostad grönsakssoppa

jan 7, 2024 | Soppor

Lite kylskåpsrens är aldrig fel och det här receptet är perfekt till att ta tillvara på en ensam palsternacka eller en bit selleri. Jag har utgått från en plåt och sen adderat till buljong och kokosmjök. Receptet räcker för 4 pers

Ingredienser

  • Fyll en plåt med rotfrukter. Jag använde butternutpumpa, morot, gul lök, vitlök, rotselleri, palsternacka. Pumpan ger en härlig söt smak.
  • Skala och skär rotfrukterna i grova bitar. Ringla över lite olivolja. Ställ in i. mitten av ugnen på 225° i ca 20-20 minuter.
  • Lägg de rostade grönsakerna i en mixer. (Eller använd kastrull och stavmixer till momenten som kommer)
  • Koka upp 8 dl vatten och rör ner två stycken grönsaksbuljongtärningar. Rör till de löst sig.
  • Häll i ca 4 dl vatten i mixern och mixa till en slät. Tillsätt lite buljong i taget tills du är nöjd.
  • Tillsätt en förpackning kokosmjölk. Mixa lite till. Smaka av med salt och peppar.
  • Eftersom det är pumpa i soppan får den en viss sötma och då är det gott att bryta av med något syrligt. Pressa över lite citronsaft eller strö över lite av kryddblandningar ”Za’atar” som du här

Za’atar-frökrydda

  • 4 msk pumpafrö
  • 4 msk sesamfrön
  • 1,5 msk spiskummin
  • 2 msk malen koriander
  • 2 msk torkad oregano
  • 1 krm cayennepeppar
  • 4 msk sumac
  • 1 tsk salt
  1. Börja med Za’atar kryddan. Lägg alla ingredienser utom Sumac och salt i en torr stekpanna. Rosta ett par minuter så att dofterna kommer fram och fröna blir gyllenbruna. Mortla alltsammans grovt och blanda i sumac och saltet.
rostad_grönsakssoppa Östenssons