Blomkålssoppa med blast & frästa äpplen!

okt 11, 2019 | Soppor

Just nu har vårt middagsbord blivit en arena för pingis morgon och kväll så. middagarna intas runt köksön mellan matcherna.
Igår blev det soppa som toppades med blast och äpplen. Min äldsta son åt tre portioner och fullkomligt äskade soppan. Ett gott betyg med andra ord. Gör gärna dubbel sats så är luncherna för helgen räddad. Perfekt i hösttider. 

Blomkålssoppa med blast & frästa äpplen 4 port – ca 20 min

  • 1 litet blomkålshuvud, ca 400 g
  • 1 hackad gul lök
  • 4 skalade tärnade potatisar, ca 400 g. Gärna ekologiska
  • 3 msk olivolja
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 1 liter vatten
  • 1 tsk timjan
  • 1 dl vispgrädde
  • 1/2 citron, rivet skal och juice
  • salt och malen svartpeppar
  • 1 tärnat, rött äpple, gärna ekologiskt
  • 1/2 del rostade pumpakärnor
  1. Skär bort blasten från blomkålen, spara det. Skär blomkålen i bitar.
  2. Fräs löken i 2 msk av oljan några minuter i en kastrull utan att det tar färg. Tillsätt potatis och blomkål och låt fräsa med ett par minuter.
  3. Tillsätt buljongtärning, vatten och timjan, kåt koka upp och koka under lock ca 15 minuter eller tills grönsakerna är mjuka.
  4. Mixa soppan slät med mixerstav. Tillsätt grädde och smaka av med rivet citronskal och -juice, salt och peppar.
  5. Dela blasten och fräs i resten av oljan i en stekpanna ett par minuter. Vänd ner äpple och pumpakärnor. Smaka av med salt och peppar. Toppa soppan med äppelfräset, och servera gärna med ett gott bröd till.

9HJZ1VR5SCyqGjZFloNPOQ n2M9xucOTdSFrvjXEIL06g