Svalkande grön soppa

jul 26, 2023 | Skaldjur, Soppor

Servera den här goda och fräscha soppan på buffébordet tillsammans med kräftorna. Det är gott inslag. Jag rekommenderar att man serverar en mindre portion i glas om det är buffé. Annars passar fint som en mindre förrätt eller som en lättare lunch. 

Bild 2019-07-22 kl. 09.32
 
Soppa till kräftskivan
Soppa för 5-6
  • 1 grön paprika
  • 1 grön chili
  • 3-4 salladslökar
  • 1 gurka
  • 2 stjälkar bladselleri
  • 2 skivor halvtorrt surdegsbröd
  • 75 g skållad, grovhackad mandel
  • 1 avokado i bitar
  • ca 100 g bladspenat, ansad och sköljd
  • En handfull blad av persilja, mynta eller koriander
  • 1-2 skalade vitlöksklyftor i skivor
  • 1-2 msk sherryvinäger eller rödvinsvinäger
  • 4-5 msk mild och gott olivolja
  • flingsalt och nymald svartpeppar
  • ca 1 dl tjock grekisk yoghurt, 10 %
  • ca 4 dl vatten
  • brödkrutonger

Gör så här:
Kärna ur paprikan, skär den grovt och lägg ner bitarna i en mixer. Kärna också ur den finstrimlade
chilin. Tärna gurkan. Ansa salladslökarna och hacka den grovt. Skala selleristjälkarna lätt med en potatisskalare

för att få bort eventuella trådiga delar, skär sellerin i bitar. Lägg allt det skurna i mixern.

Lägg också i det torra brödet (utan kanter) i bitar, hackad mandel, avokado, gröna blad av olika slag, vinäger och olivolja, yoghurt samt vatten. Kör det hela till en krämig soppa. Stanna maskinen, lägg i den skivade vitlöken och mixa lite till.
Smaka av med smulat flingsalt och svartpeppar. Kanske behövs lite mer vinäger dessutom. Om soppan är för tjock så späd lite med vatten.

Servera gazpachon kall, med några droppar olivolja och några fina örtblad. Och gärna med lite finhackad grön paprika och krispiga brödkrutonger. Eller istället med rostat surdegsbröd och en god ostbit.