
1 grön paprika
1 grön chili
3-4 salladslökar
1 gurka
2 stjälkar bladselleri
2 skivor halvtorrt surdegsbröd
75 g skållad, grovhackad mandel
1 avokado i bitar
ca 100 g bladspenat, ansad och sköljd
en handfull blad av persilja, mynta eller koriander
1-2 skalade vitlöksklyftor i skivor
1-2 msk sherryvinäger eller rödvinsvinäger
4-5 msk mild och gott olivolja
flingsalt och nymald svartpeppar
ca 1 dl tjock grekisk yoghurt, 10 %
ca 4 dl vatten
brödkrutonger
Gör så här:
Kärna ur paprikan, skär den grovt och lägg ner bitarna i en mixer. Kärna också ur den finstrimlade
chilin. Tärna gurkan. Ansa salladslökarna och hacka den grovt. Skala selleristjälkarna lätt med en potatisskalare
för att få bort eventuella trådiga delar, skär sellerin i bitar. Lägg allt det skurna i mixern.
Lägg också i det torra brödet (utan kanter) i bitar, hackad mandel, avokado, gröna blad av olika slag, vinäger och olivolja, yoghurt samt vatten. Kör det hela till en krämig soppa. Stanna maskinen, lägg i den skivade vitlöken och mixa lite till.
Smaka av med smulat flingsalt och svartpeppar. Kanske behövs lite mer vinäger dessutom. Om soppan är för tjock så späd lite med vatten.
Servera gazpachon kall, med några droppar olivolja och några fina örtblad. Och gärna med lite finhackad grön paprika och krispiga brödkrutonger. Eller istället med rostat surdegsbröd och en god ostbit.