Stoppa egen korv

dec 4, 2016 | Fläsk, Korv, Kött

stoppa egen korv

Varje år runt den andra advent ringer barnens farmor och säger att nu är det dags att stoppa julkorv. I år valde tre av fyra barn att vara med. De julstökar tillsammans med sysslingar och farmödrar. En mysig och viktig tradition som jag hoppas komma leva kvar i många år. Barnen ser vad korven innehåller och lär sig hur man gör korv vilket är ganska lätt trots de olika momenten. Överraska med egen korv på julbordet! Lycka till!

Ingredienser

  • 650 gram fläskfärs
  • 1,5 tsk salt
  • 0,5 dl potatismjöl
  • 1 dl vatten
  • 1 tsk socker
  • 0,5 tsk malen nejlika
  • 0,5 tsk malen ingefära
  • 0,5 tsk malen kryddpeppar
  • 2 krm vit- eller svartpeppar
  • 2,5 meter fjälster

Tillagning

  1. Lägg helst fjälstret i blöt i kylen över natten – så blir det extra smidigt och mjukt.
  2. Skär skinka och späck i bitar. Mal i en köttkvarn. Eller använd färdigmald fläskfärs och lägg i en bunke.
  3. Blanda alla ingredienser i en stor bunke och känn så att färsen är lagom mjuk att trycka genom korvhornet.
  4. Är färsen för fast så kan du spä den med lite mer vatten.
  5. Skölj och trä på det första korvskinnet på korvhornet.
  6. Använd en köttkvarn med korvhorn och fyll korvskinnen. Eller tryck ut smeten för hand genom korvhornet – ex. med ett tjockt trähandtag.
  7. Lägg korven på en fläskbricka. När du fyllt hela fjälstret med korvsmet nästan hela vägen så trycker och formar du ut 7 stycken fläskkorvar ca 15 cm långa. Knyt en knut på fjälstret i varje korvända.
  8. Nu är fläskkorvarna klara att kokas eller sjudas i en kastrull i 15 minuter med 2 lagerblad och ca 5 vitpepparkorn. Pricka hål i skinnet lite här och var så de ej spricker.
  9. Fläskkorvar är färskvara och ska kokas inom någon dag eller dagar. Förvara i kylen. Fläskkorvarna kan också gnidas in i en blandning av 4 msk salt och 4 msk socker och då håller de något längre. Korven kan också frysas. Receptet hittade jag på: Receptfavoriter.