Matinspiration från Östenssons varje vecka!

Välkommen till vår härliga matblogg. Här hittar du hela kökets godsaker – året om.

Kategorier

Bananbröd

Bananbröd

Ta tillvara på bananer genom att göra ett gott bröd. Gott att äta som det är eller rosta en skiva och toppa med en god ost eller varför inte jordnötssmör och lite skivad banan. Ingredienser till ett bröd 3 + 1 banan 1 1/4 dl kokosolja, smält 1 1/2 dl kokossocker 3 Ägg...

Semmelpizza

Semmelpizza

Fettisdagen närmar sig. Den klassiska semlan är alltid god men det är alltid kul att testa nya varianter. Den här pizzan kommer nog serveras fler gånger för den blev riktigt bra. Nu testade jag med tunn pizzadeg. Gillar du mer bröd tror jag en tjockare färdig pizzadeg...

Tonfiskröra

Tonfiskröra

Tonfiskröra på en rostad macka fick bli lunch för några dagar sedan. Så gott och mättande. Har du tid kläm ihop mackan i ett våffeljärn. Alltid gott med toast fylld med god tonfiskröra. Tonfiskröra Ingredienser: 1/2 rödlök om det är stor 1 burk tonfisk, i vatten 4 msk...

Gör eget ströbröd på knäcke

Gör eget ströbröd på knäcke

Har du små knäckebrödsbitar som ligger och skramlar. Spara dessa och mixa till eget ströbröd. Du kan även göra ströbröd på mjukt bröd. Torka brödbitarna i ugnen på 70 grader i ca 1 timme. Riv sedan brödet på ett rivjärn eller använd morteln. Du behöver: Mixer eller...

Langos

Langos

Langos förknippar jag med festivalmat. Dröm dig bort till sommarens festivaler och servera langos till middagen. Gott till middag eller som snacks till drinken. Ingredienser till 8 stora eller ett gäng små langos 1 kokt mjölig medelstor potatis  1,5 dl...

Glass med karamelliserade popcorn

Glass med karamelliserade popcorn

Har du popcorn över från popcorndagen. Vi älskar popcorn. Det är som trolleri när de små gula majskornen poppar upp till fina molnlika former. Min dotter fick en popcornmaskin en födelsedag så den poppar vi våra popcorn i och då ser man hela processen vilket barnen...

Veckosallad till många

Veckosallad till många

För en barnfamilj vill man helst att middagen ska stå lagad på bordet men det är den sällan. Men att ha en sallad klar i kylen som räcker länge är guld värt. Bara att ta fram och lägga upp i en skål och klar att servera. Mina barn älskar den här salladen och du kan...

Rårakor som snacks

Rårakor som snacks

En klassiker som är försvinnande god. Variera storlek beroende på om det är en varmrätt eller som snacks till drinken. Lätta att förbereda. Stek dom i förväg och värm sedan på dom i ugnen strax innan servering. Servera gärna med ett glas gott bubbel med eller utan...

Marmorerade dammsugare

Marmorerade dammsugare

En dag värd att fira är marsipanens dag, och det firas med dammsugare. Vet du vad skillnaden mellan mandelmassa och marsipan är? Mandelmassa består av 50 procent mald mandel och 50 procent socker. Mandelmassa används till bakverk som till exempel semlor. Marsipan...

Ärtsoppa på gröna ärtor

Ärtsoppa på gröna ärtor

Kylan håller i sig och då passar en soppa fint till middag. Igår blev jag bjuden på den härlig grön ärtsoppa som toppades med parmesan, knaperstekt bacon och crème fraîche. Rekommenderas varmt! CRÈME NINON med tillbehör 600 g frysta ärtor 1 msk smör 1 st gul lök 8...

Kaffedrink med kaffekräm

Kaffedrink med kaffekräm

Trots vinter kanske du vill svalka dig med en krämig kaffedrink eller drömma dig bort till en varmdag. Till ca 4 drinkar behöver du (men det beror på hur mycket kräm du toppar drinken med)  1 dl snabbkaffe 1 dl strösocker 1 dl kokhett vatten Gör såhär: Lägg alla...

Kycklingquesadillas

Kycklingquesadillas

En lättare lunch att äta utomhus. Supergott! Perfekt att preppa allt hemma för att sen tillaga över öppen eld utomhus. 4 portioner Du behöver: 500 g kycklingbröstfilé1 ½ msk olivolja1 tsk torkad rosmarinSalt, peppar100 g färsk grönkål8 majstortillas4 msk grön pesto150...

Ugnsbakad risgrynsgröt

Ugnsbakad risgrynsgröt

Varför har jag inte tillagat gröt på det här sättet tidigare? Man behöver inte oroa sig att gröten bränner fast i kastrullen utan kan i lugn och ro ägna sig åt något annat trevligt. Mina barn gav gröten högsta betyg och tyckte den var den godaste de ätit. Ugnsbakad...

Finsk kålrotslåda

Finsk kålrotslåda

Kål till jul i alla dess former. Den här är god att äta innan, under och efter jul. Ingredienser till en form, ca 4-6 pers Grötbas 1 1/2 dl rundkornigt grötris 2 dl vatten 1 nypa salt 6 dl mjölk Fyllning 3 ägg 1 dl mörk sirap 250 g grovt riven kålrot 1 tsk salt 1 krm...

Dumleklubbor

Dumleklubbor

Kul godis att göra till jul och en fin present att ge bort istället för en blomma. Ingredienser: 1 dl strösocker1 dl vispgrädde1 dl ljus sirap30 g smör Topping:150g ljus choklad1 tsk kokosoljaPinnarGör så här:Lägg socker, grädde, sirap och smör i en gryta, använd en...

Päron med After Eight

Päron med After Eight

Ta dig tillbaka till 70-talet då utsvängda byxor och plåtskor var inne. Efter middagen serverade man gärna den här desserten som var och enkel och god. Den funkar lika bra idag. Använd antingen inlagda päron på burk eller så kokar du egna. Här hittar du ett recept på...

Ingefärspäron

Ingefärspäron

Traditionell rätt som man kan smaksätta efter säsong. Kanel till julen. Ingefära till hösten. Servera med lättvispad grädde. En fin present att ge bort. Ingefärspäron 8 päron, 1/2 L vatten, 2 dl socker, 1/2 vaniljstång, 2 msk hackad färsk ingefära. Koka ihop socker...

Apelsinsill på julbordet

Apelsinsill på julbordet

En av mina favoriter på julbordet är lax och sill. Jag spisar gärna mer från den kalla delen av julbordet än från den varma. I år kommer vi nog ha några olika sillvarianter, både köpta och egna. Det brukar inte landa på lott att göra sillen men i år kommer jag göra...

Mjuk pepparkaka

Mjuk pepparkaka

Fira pepparkakans dag med en mjuk pepparkaka med inslag av syrliga lingon. Till en form 100 gsmör (smält) 2 st ägg 2 dl socker 1,5 dl gräddfil (eller yoghurt) 2,5 tsk kanel 1,5 tsk ingefära (mald) 1,5 tsk kardemumma (mald) 1 tsk nejlika (mald) 180 gram (3...

Saffranspäron

Saffranspäron

Underbar dessert som är perfekt att förbereda och servera i jul. Lika god ljummen som kall. Servera med lättvispad grädde. Ingredienser till 4 port 4 st Päron, gärna conference Citronvatten, vatten och citronsaft av en pressad citron 6 dl vatten 3 dl strösocker á 0,5...

Bread pudding på lussebröd

Bread pudding på lussebröd

Ett gott sätt att ta tillvara på torra lussekatter. Servera med lättvispad grädde och lätt tinade frysta lingon för lite syrlig smak. Ingredienser för en liten form för 2-3 pers Smet 15 g smör 1/2 vaniljstång 1 dl strösocker 2 ägg 1,5 dl grädde 1,5 dl mjölk...

Träffa vår matinspiratör, Lina!

Lina Lindblad är född och uppvuxen i Motala och är för närvarande bosatt i Visby med sin man, fyra barn, höns och katt. I grunden är Lina utbildad designer vid Beckmans Designhögskola. Förutom ett brinnande intresse för matlagning ligger crossfit Lina varmt om hjärtat. Hon tycker även om att yoga, åka skidor, fiska och sticka.

 

Följ Linas matresa och inspireras till mera matglädje!

Lina bloggen