Matinspiration från Östenssons varje vecka!
Välkommen till vår härliga matblogg. Här hittar du hela kökets godsaker – året om.
Kategorier
Hedvigsoppa
Soppornas tid är nu och är en perfekt måltid att samlas kring när dagarna blir kortare. Dagens soppa önskade min yngsta son till middag och är en favorit hos honom. Och det är mycket tack vare skolan han går på för där är den här soppan en favorit bland eleverna har...
Enkel äppelpaj
Hösten är här med hög luft och all härlig frukt. Äpplen är en favorit och det finns mycket gott man kan göra med äpplen. Den här förenklade pajen gör jag ofta och varierar med kryddor, frön och nötter. Den är god att servera som frukost tillsammans med yoghurt eller...
Gör egen toalettbomb
Enkelt och kul att göra egna "toalettbomber" som dessutom är miljövänliga. Jag förvarar dom i badrummet och har locket på glänt för då doftar det extra gott. Kul att ge bort i present! Du behöver: 1 dl citronsyra 2 dl bikarbonat 2 tsk handdiskmedel 5-10 droppar...
Chokladmousse på avokado
Krämig chokladmousse som är god att äta som den är med lite bär ellr nötter. Jag har även använt moussen som fyllning eller topping på chokladtårta. Väldigt gott! Ingredienser för två portioner 2 mogna avokado 4-6 st färska dadlar urkärnade 0,5-0,75 dl kakao 1 krm...
Ceasarsallad
En klassiker där flera moment går att förbereda dagen innan. Uteslut kycklingen om du önskar vego. Du behöver till ett stort fat sallad Två stora romansallad 2 paket bacon, knaperstekt (Går bra att steka dagen innan, förvara i kyl) 4- 5 ägg, kokta, (koka gärna dagen...
Gratinerade fikon med getost
En klassiker som förrätt. Gratinerade fikon med getost, valnötter, honung eller balsamvinäger, lite salt. Så gott! Ingredienser till 4 fikon (två portioner) (man äter gärna fler så beräkna två fikon per portion till en förrätt) Fikon (välj antal beroende på hur många...
Keso á la malta
Dessert, mellis eller lyxfrukost som tar några minuter att röra ihop och servera bums. Toppa med säsongens bär och lite goda nötter eller granola. Ät och njut! Ingredienser till ett gäng portioner. Svårt att säga exakt antal för det beror på hur mycket du serverar. 3...
Indisk kycklinggratäng
Man skulle kunna säga att det här är en indisk variant på flygande Jacob. Rätten gick hem hos nästan alla i familjen. Servera gärna med en god sallad, mango chutney eller skivad banan. Ingredienser till en gratängform En grillad kyckling En paprika, urkänad och delad...
Krämig tomatsoppa
En perfekt vardagssoppa som går supersnabbt att svänga ihop. Servera med ett gott focacciabröd som du kalljäst under natten. Tomatsoppa - 4 pers Ingredienser 1 burk krossade tomater 1 st buljongtärning 1 st gul lök 1-2 vitlöksklyftor...
Kalljäst focaccia
Sätt degen på jäsning kvällen innan så har du ett gott bröd att servera dagen efter. Gott att servera till soppa. Lite pyssel med de olika momenten. Men det är det värt. Du behöver till en form Bra att ha en våg till det här receptet 400 g vetemjöl 300 g kallt vatten...
Bakade majskolvar
Enkelt och gott sätt att tillaga majs på. Perfekt att servera som ensamrätt eller tillbehör. Köp gärna färsk majs och frys in med blasten på. Du behöver Färsk majs med blast Majonäs Parmesan Färsk lime Chiliflakes Sätt ugnen på 225 grader. Lägg majskolvarna (blasten...
Vegetarisk lasagne med keso
Lättlagad lasagne där du kan addera till "vanliga plattor" som ett lager om du önskar. Om du har tomatsås utan kryddning smaksätt gärna med basilika eller oregano. Smaklig spis! Ingredienser till en mindre form lasagne 1 1/2 dl valfria linser, torrvikt 2 förpackningar...
Frozen coffee
Mixa ihop den är goda kaffedrinken med kaffe du fått över och fryst in. Perfekt sätt att ta tillvara på kaffe. Vill du söta upp den ännu mer kan addera till lite kolasås. Starkare kaffesmak mer kaffe. Ännu spetsigare med vuxensmak, en skvätt kaffelikör. Ingredienser...
Kantarelltoast
En klassisk toast som smakar extra gott på sensommaren då skogens guld finns att skörda. För krämigare röra häll i en skvätt grädde. Mums! Ingredienser 4 toast 4 skivor surdegsbröd eller rostbröd 1/2 gul lök, skalad, fint hackad 200 g kantareller Smör till stekning,...
Baskisk bränd cheesecake
Krämig cheesecake med smak av vanilj och karamell. Det här receptet jag delar med mig dök upp i mitt flöde och kommer inte från någon mindre än en av Mästerkockarna, Klara Lind som tog hem guld 2017. Ingredienser Bra att ha hemma - en våg 840 g philadelphiaost,...
Krabba med hovmästarsås
Skaldjur hör hösten till. Krabbor, ostronets dag, hummerpremiär. Sväng ihop den här såsen och servera tillsammans med ett gott bröd, lite goda ostar och något gott i glasen. Ingredienser 0,5 dl senap 1 msk strösocker 1 krm salt 0,5 krm vitpeppar 1 msk vitvinsvinäger 1...
Quesadillas med kyckling
Gösta tipsar om snabblagad quesadillas där du använder färdiggrillad kyckling. Perfekt som lättare middag eller mellanmål. Ingredienser till ca 6 st En förpackning med 12 mjuka tortillasbörd 1 hel grillad kyckling, rensad och strimlad i mindre bitar 1 paprika,...
Filmjölksbröd
Lättbakat bröd och saftigt bröd som man svänger ihop på några minuter. Perfekt till kvällsfikat eller brunchen. En limpa 2 dl havregryn 2,5 dl vetemjöl 2,5 dl fint rågmjöl 1 dl linfrön 1,5 dl solroskärnor 2 tsk bikarbonat 1 tsk salt 0,5 dl honung eller sirap 5,5 dl...
Bang bang kyckling
Smakrik kycklingrätt som lika god ljummen som kall. Barnen gillade det lika mycket som jag men dom önskade ännu mer "sås". Så nästa gång jag lagar den här kommer jag vara lite mer generös med "såsen" Det här receptet kommer från Jennie Walldén som ni säkert sett både...
Quinoabiffar med potatissallad
Allt-i-ett på en plåt. Har du inte potatis så går det lika bra med vilka rotgrönsaker som helst. Lägg gärna med vitlöksklyftor med skalet på. Prästostbiffar4 dl kokt quinoa3 ägg3 dl riven lagrad prästost1–1 1/2 dl ströbrödsalt och svartpeppar Potatissallad800 g...
Fänkålssallad
Frisk sallad med fänkål, gurka och citron. Toppa gärna salladen med lite majonäs om du vill runda av salladen. Gott som tillbehör till det mesta. Trädgårdssallad med fänkål: 1 1/2 dl solroskärnor 1 fänkål 1 medelstor gurka 1 citron Olivolja Salt och svartpeppar...
Träffa vår matinspiratör, Lina!
Lina Lindblad är född och uppvuxen i Motala och är för närvarande bosatt i Visby med sin man, fyra barn, höns och katt. I grunden är Lina utbildad designer vid Beckmans Designhögskola. Förutom ett brinnande intresse för matlagning ligger crossfit Lina varmt om hjärtat. Hon tycker även om att yoga, åka skidor, fiska och sticka.
Följ Linas matresa och inspireras till mera matglädje!
