Matinspiration från Östenssons varje vecka!
Välkommen till vår härliga matblogg. Här hittar du hela kökets godsaker – året om.
Kategorier
Spenat- och melonsallad
Läskande melonsallad som passar fint nu när värmen närmar sig. Gott som förrätt eller gör som en hel sallad till måltiden. Receptet hittade jag i den härliga kokboken: Spenat - och melonsallad med rostade pistagenötter 100 g bladspenat 240 g vattenmelon 70 g...
KYCKLING/KALKONFILÉ I UGN!
Superenkel rätt med kyckling- eller kalkonfilé som enkelt tillagas i ugn. Smaksatt med soltorkade tomater, matlagningsvin och persilja. Passar lika bra en vardag som till helgen. Servera gärna med en god sallad. KYCKLING/KALKONFILÉ I UGN! Receptet kommer från...
BAGUETTE MED AUBERGINE & KRONÄRTSKOCKSRÖRA!
Måste bara få tipsa om de här ljuvliga små mackorna som vi serverades som tillbehör till en tomatsoppa. Men de passar lika bra till drinken. Receptet är komponerat av min vän Monica. Du behöver: Baguette Kronärtskockskräm (t.ex från Zeta) Augergine Halloumi Olivolja...
DUKA MED NATUREN!
Jag älskar att vara i naturen och får mycket inspiration och även tid för reflektion. Det är underbart att få plocka in en nedfallen gren eller annat som kan förgylla mitt hem. Förra helgen tillbringade jag med ett gäng väninnor. En av tjejerna, Monica överraskade oss...
RATATOUILLE MED STING!
Ratatouille med sting 3-4 medelstora rödlökar 1 stor eller två små zucchini 1 röd chili eller 1/2 tsk sambal oelek 2 röda paprikor 1 liten aubergine 4-6 tomater 4 vitlöksklyftor 2-3 msk olivolja salt, svartpeppar 1-2 msk timjan Gör så här: Skala och hacka rödlöken...
CHOKLADBOLLAR MED BANAN!
Börja ladda inför chokladbollens dag som är på lördag den 11 maj. Det finns många varianter och jag och mina barn brukar smaksätta med banan när vi har extra många. Med banan i chokladsmeten blir chokladbollarna ännu godare! ♥ 100 gram rumsvarmt smör ♥ 1 deciliter...
KRÄMIG PASTA MED PESTO & SPARRIS!
Efter att ha smält en helt fantastisk tjejhelg med fantastisk god mat vill jag dela med mig av ett av recepten som Monica lagade. Till lunch åt vi färsk pasta med ramslökspesto men kan man inte få tag på ramslök använder man basilika .Monica som komponerat receptet...
Rödbetsröra, fetaost & kikärtor på Libabröd!
Rödbetsröra, fetaost & kikärtor på Libabröd. Gott till lunch eller utflykt. 4 portioner 4 libabröd Kryddiga kikärtor 1 förpackning kikärtor, ca 400 g, sköljda och väl avrunna olivolja till stekning 1 tsk korianderfrö, eller malen 1 tsk spiskumminfrö, eller malen...
ASIATISKA FÄRSBULLAR MED NUDELSALLAD!
ASIATISKA FÄRSBULLAR MED NUDELSALLAD! (receptet kommer från Anamma) INGREDIENSER FÄRSBULLAR 400 g tinad Anamma formbar färs 0.5 gul lök 2 msk finriven färsk ingefära 0.5 finhackad röd chili 2 msk japansk soja 2 krm salt 2 krm peppar 2 krm torkad koriander 1 msk...
Bulgursallad med halloumi, grönkål och aprikoser!
Bulgursallad med halloumi, grönkål och aprikoser Du behöver: 2 dl Grov bulgur 150 g Grönkål 1 st Citron 50 g Torkade aprikoser 100 g Valnötter 0,5 st Gurka 250 g Körbärstomater 1 dl Hackade örter, t ex mynta, persilja och dill 2 pkt halloumi 3 dl Yoghurt 5 msk...
Honungsmarinad med ingefära, soja & sambal oelek!
Smakfull honungsmarinad som passar extra bra till kyckling och till fläskkött. sötma från honung och sältan från sojan. Ingredienser: 1 dl honung 1 msk riven färsk ingefära 2 msk soja 1/2 dl olja 1 tsk salt 2 krm svartpeppar 1-2 tsk sambal oelek Gör så här: Rör ihop...
Vegetti med baconsås
VEGETTI MED KRÄMIG SVAMP- OCH BACONSÅS Ingredienser till 4 pers 1 påse kålrotsvegetti 150 g spagetti 400 g svamp, t.ex champinjoner, skivade 1 gul lök, skalad och hackad 2 pkt bacon 3 dl grädde en kruka persilja 1 citron, saften 1 msk senapsfrön,...
PÅSKTIPS! CHEESECAKE MED RÄKOR & KAVRING!
Cheesecake med räkor och kavring i glas 4 skivor mörk skånsk kavring 1 msk smör 2 tsk brödkrydda 300 g räkor, med skal 1 liten rödlök 3 ansjovisfiléer 2 msk gräslök, finskuren 0,5 citron, skalet 1 dl naturell kesella 1 dl crème fraiche dill, till garnering Gör så...
Smördegscheesecake med färska jordgubbar
Funderar du vad vad du ska bjuda på för dessert i påsk som går snabbt att svänga ihop. Då är den här smördegsrullen med färska bär för dig. Enkel och supergod! Receptet hittade jag på Elle mat & vin. SMÖRDEGSCHEESECAKE MED VANILJ OCH FÄRSKA BÄR 5 minuter +...
ZUCCHINI-OCH QUINOABIFFAR MED FÄNKÅLSTZATSIKI!
- Mamma, du måste laga de här biffarna igen. Ett gott betyg med andra ord. Vi adderade även till rostade rödbetor och hummus som vi hade i kylen. Det blev en god och matig kombo. Servera i pitabröd eller som det är. Som ni märker testar jag recept från en kokbok som...
Rostad fruktsallad
ROSTAD FRUKTSALLAD 4 portioner 800 g frukt och bär t.ex jordgubbar, kiwi, persikor, aprikoser, hallon m.m 2-3 msk kokosflingor 100 g vit choklad, riven SÅS 2 dl fet crème fraiche 1 tsk äkta vaniljpulver GÖR SÅ HÄR Sätt ugnen på 200 grader. Skölj, ansa och skär frukten...
HASSELBACKADE BETOR!
Just nu är jag inne i en period där jag hittar mycket inspiration från kokboken "Plåtmat". Det blir provlagning flera gånger i veckan. Betygen från barnen har varit väldigt positiva. Ikväll åt vi lite rester tillsammans med hasselbacksrödbetor med bönröra. Supergott!...
VAD ÄR BJÄST/NÄRINGSJÄST?
Nu kan du köpa näringsjäst i nästan alla våra butiker. Du hittar produkten vid hälsokosten, om inte fråga någon av personalen. Jag har fått förmånen att testa den här produkten jag hört mycket om, Bjästflingor. Här kommer information om bjäst som jag hittad depå...
SMAKSATTA VÅFFLOR!
Nu är det dags att ladda inför våffeldagen som infaller den 25 mars. För mig är det här ett ganska nytt firande och jag är ganska bra på att glömma just den här dagen men i år kommer barnen garanterat påminna mig. Jag är förtjust i klassiska våfflor som toppas med...
Asiatisk wok
Det här är en mina favoriträtter. Jag och min familj äter den helst på sommaren med våra vänner då den är perfekt att laga till när man är många runt bordet. Vi har ett gott öga till asiatiska smaker så därför äter vi den mer än gärna. Har vi ris hemma serverar vi det...
RÖDBETSVEGETTI MED GRATINERAD CHEVRÈ!
Rödbetsvegetti med gratinerad chèvre Ingredienser (6 portioner) 1 påse rödbetsvegetti (250 g) En näve bladspenat Chèvre eller 2 skivor per person om den mindre sorten används, ca 75 g per person 3 msk flytande honung 1 röd chilifrukt eller torkade chiliflakes 1 påse...
Träffa vår matinspiratör, Lina!
Lina Lindblad är född och uppvuxen i Motala och är för närvarande bosatt i Visby med sin man, fyra barn, höns och katt. I grunden är Lina utbildad designer vid Beckmans Designhögskola. Förutom ett brinnande intresse för matlagning ligger crossfit Lina varmt om hjärtat. Hon tycker även om att yoga, åka skidor, fiska och sticka.
Följ Linas matresa och inspireras till mera matglädje!
