Matinspiration från Östenssons varje vecka!
Välkommen till vår härliga matblogg. Här hittar du hela kökets godsaker – året om.
Kategorier
Bärglass med kvarg
BÄRGLASS Du behöver: 200 g frysta bär (hallon, björnbär, blåbär eller jordgubb) 250 g (2,5 dl) kvarg med smak av vanilj 1 banan valfri topping, t.ex nötter, torkade bär GÖR SÅ HÄR Mixa de frysta bären tillsammans med kvarg, banan i en mixer (matberedare). Om...
Karré med asiatisk sallad
Det här är verkligen en härlig och uppfriskade sommarrätt. Gott med de asiatiska smakerna i den annars klassiska kålsalladen. KARRÉKOTLETTER MED ASISATISK KÅLSALLAD Karrékotletter till 4 personer 1 krm flingsalt 1 krm svartpeppar 1 msk olivolja 1 msk smör...
PESTO MED HASSELNÖTTER!
En mina favoriter när det gäller pasta och som jag lagade mycket när jag pluggade i Stockholm. Pasta med pesto. Men skillnaden mellan hemlagad pesto och köpt är stor. Jag rekommenderar varmt att hacka eller mortla sin egen. Det var gudomligt gott. En tjejkompis...
Spenat- och melonsallad
Läskande melonsallad som passar fint nu när värmen närmar sig. Gott som förrätt eller gör som en hel sallad till måltiden. Receptet hittade jag i den härliga kokboken: Spenat - och melonsallad med rostade pistagenötter 100 g bladspenat 240 g vattenmelon 70 g...
KYCKLING/KALKONFILÉ I UGN!
Superenkel rätt med kyckling- eller kalkonfilé som enkelt tillagas i ugn. Smaksatt med soltorkade tomater, matlagningsvin och persilja. Passar lika bra en vardag som till helgen. Servera gärna med en god sallad. KYCKLING/KALKONFILÉ I UGN! Receptet kommer från...
Duka med naturen
Jag älskar att vara i naturen och får mycket inspiration och även tid för reflektion. Det är underbart att få plocka in en nedfallen gren eller annat som kan förgylla mitt hem. Förra helgen tillbringade jag med ett gäng väninnor. En av tjejerna, Monica överraskade oss...
Ratatouille med sting
Ratatouille med sting 3-4 medelstora rödlökar 1 stor eller två små zucchini 1 röd chili eller 1/2 tsk sambal oelek 2 röda paprikor 1 liten aubergine 4-6 tomater 4 vitlöksklyftor 2-3 msk olivolja salt, svartpeppar 1-2 msk timjan Gör så här: Skala och hacka rödlöken...
Chokladbollar med banan
Börja ladda inför chokladbollens dag som är på lördag den 11 maj. Det finns många varianter och jag och mina barn brukar smaksätta med banan när vi har extra många. Med banan i chokladsmeten blir chokladbollarna ännu godare! ♥ 100 gram rumsvarmt smör ♥ 1 deciliter...
KRÄMIG PASTA MED PESTO & SPARRIS!
Efter att ha smält en helt fantastisk tjejhelg med fantastisk god mat vill jag dela med mig av ett av recepten som Monica lagade. Till lunch åt vi färsk pasta med ramslökspesto men kan man inte få tag på ramslök använder man basilika .Monica som komponerat receptet...
Rödbetsröra, fetaost & kikärtor på Libabröd
Rödbetsröra, fetaost & kikärtor på Libabröd. Gott till lunch eller utflykt. 4 portioner 4 libabröd Kryddiga kikärtor 1 förpackning kikärtor, ca 400 g, sköljda och väl avrunna olivolja till stekning 1 tsk korianderfrö, eller malen 1 tsk spiskumminfrö, eller malen...
Bulgursallad med halloumi, grönkål och aprikoser!
Bulgursallad med halloumi, grönkål och aprikoser Du behöver: 2 dl Grov bulgur 150 g Grönkål 1 st Citron 50 g Torkade aprikoser 100 g Valnötter 0,5 st Gurka 250 g Körbärstomater 1 dl Hackade örter, t ex mynta, persilja och dill 2 pkt halloumi 3 dl Yoghurt 5 msk...
Honungsmarinad med ingefära, soja & sambal oelek
Smakfull honungsmarinad som passar extra bra till kyckling och till fläskkött. sötma från honung och sältan från sojan. Ingredienser: 1 dl honung 1 msk riven färsk ingefära 2 msk soja 1/2 dl olja 1 tsk salt 2 krm svartpeppar 1-2 tsk sambal oelek Gör så här: Rör ihop...
Vegetti med baconsås
VEGETTI MED KRÄMIG SVAMP- OCH BACONSÅS Ingredienser till 4 pers 1 påse kålrotsvegetti 150 g spagetti 400 g svamp, t.ex champinjoner, skivade 1 gul lök, skalad och hackad 2 pkt bacon 3 dl grädde en kruka persilja 1 citron, saften 1 msk senapsfrön,...
Smördegscheesecake med jordgubbar
Funderar du vad vad du ska bjuda på för dessert i påsk som går snabbt att svänga ihop. Då är den här smördegsrullen med färska bär för dig. Enkel och supergod! 5 minuter + gräddningstid Ingredienser 1 rulle smördeg (250 g) 300 g mjukost, Philadelphia 2 äggulor 1 1/2...
Vad är näringsjäst – Bjäst
Nu kan du köpa näringsjäst i nästan alla våra butiker. Du hittar produkten vid hälsokosten, om inte fråga någon av personalen. Jag har fått förmånen att testa den här produkten jag hört mycket om, Bjästflingor. Här kommer information om bjäst som jag hittad depå...
Asiatisk wok
Det här är en mina favoriträtter. Jag och min familj äter den helst på sommaren med våra vänner då den är perfekt att laga till när man är många runt bordet. Vi har ett gott öga till asiatiska smaker så därför äter vi den mer än gärna. Har vi ris hemma serverar vi det...
Rödbetsvegetti med chèvre
Rödbetsvegetti med gratinerad chèvre Ingredienser (6 portioner) 1 påse rödbetsvegetti (250 g) En näve bladspenat Chèvre eller 2 skivor per person om den mindre sorten används, ca 75 g per person 3 msk flytande honung 1 röd chilifrukt eller torkade chiliflakes 1 påse...
Valnötssmör
Har du ett gäng nötter kvar från i julas så är det perfekt att göra ett gott nötsmör på dessa oavsett om det är valnötter, mandlar eller hasselnöt. Jag har förmånen att ha ett valnötsträd på tomten. Som du säkert minns så var förra sommaren väldigt varm. Uppenbarligen...
PORTIONEN UNDER TIAN!
I mångt och mycket styrs jag av hur motiverad jag är när det gäller allt jag tar mig för. En för- och nackdel. Jag har följt ett konto på insta under en tid som heter "portionen under tian". Väldigt inspirerande. Nu finns även en kokbok med samma namn ute i handeln....
Kladdkaka toppad med ostbågar
Numera har fettisdagen en konkurrent, den internationella cheez doodle day. Semla till lunch och kladdkaka till middag, eller hur ska man göra? Den här kombon, kladdkaka och cheez doodles är oväntad lyckad. Sött möter salt. Eller som ett barn sa - Är det bajskorvar på...
KRÄMIG VEGOGRYTA MED SMAK AV INDIEN!
Grytornas tid är kommen. Det är bara att ta vad du har hemma i kylen så brukar det bli en bra gryta. Jag har en favorit som jag gör minst en gång i månaden (väldigt ofta för att vara mig). Det är en veggogryta där grunden är morötter. Det är ju perfekt eftersom...
Träffa vår matinspiratör, Lina!
Lina Lindblad är född och uppvuxen i Motala och är för närvarande bosatt i Visby med sin man, fyra barn, höns och katt. I grunden är Lina utbildad designer vid Beckmans Designhögskola. Förutom ett brinnande intresse för matlagning ligger crossfit Lina varmt om hjärtat. Hon tycker även om att yoga, åka skidor, fiska och sticka.