Matinspiration från Östenssons varje vecka!
Välkommen till vår härliga matblogg. Här hittar du hela kökets godsaker – året om.
Kategorier
Rabarberpaj på smördeg
Testa den senaste trenden på Tik Tok. Uppochnervänd rabarberpaj på smördeg. Lika god varm som kall. Ärt den som den är eller servera med vaniljvisp, grädde eller glass. Testa även att stör över lite mortlad kardemumma. Ingredienser till sex smördegsbitar På en rulle...
Hög tårtbotten
Fira nationaldagen med en härlig tårta. Baka den själv eller ta genvägen och köp färdiga bottnar och fyll med din favoritfyllning och toppa med färska jordgubbar och bär. Här kommer ett recept på en hög tårtbotten som är riktigt bra. Recept tårtbotten 4 ägg 2,5 dl...
Snabb mangoglass
Mixa ihop den här snabba glassen som bara är på två ingredienser. Toppa den gärna med lite rostade kokosflingor eller chiafrön för lite mer crunch. Gillar du hetta är det gott att strö lite chiliflakes på glassen. Lika gott till efterrätt som till frukost en varm...
Shandy – Läskande öldrink
Läskande öldrink med frisk smak av citrus som är perfekt för den som vill ha en svagare drink eftersom man blandar hälften öl hälften läsk. Men i det är receptet är den helt utan alkohol. Gillar du ingefära kan du byta ut läsken mot Ginger Joe. Du behöver till 4...
Chokladkräm på keso
Proteinrik chokladkräm som du gör på keso och toppar med nötter och bär. Lägg den i frysen en stund så har en god chokladglass. Du behöver 250 g keso 2 msk kakao 1 banan ev en gnutta vaniljpulver Toppa med hackade valfria nötter, chiafrön, hallon, bananskivor, honung...
Spagetti med tomat & oliv
Det här receptet har vi lagat många gånger hemma hos oss. En favorit hos barnen och deras vänner. Testa du med! Receptet kommer från Jamie Olivers kokbok "Den nakna kockens återkomst". Enkelt men så gott! Perfekt till vardagen när middagen behöver stå snabbt på bord...
Maskrossaft
Läskande saft i sommar. Kul att göra saft på en blomma som många ser som ogräs. Sätt barnen på att plocka blommor och sen är det bara att koka saften och vips är den klar. Smidigare blir det inte. Det här receptet kommer från My Feldt. Ingredienser till ca 1 liter...
Shopska sallad
Traditionell salladsrätt som ursprungligen kommer från Bulgarien. Den påminner mycket om den grekiska salladen men i den här adderar du till paprika och river fetaosten. Perfekt att servera varma sommardagar. Ingredienser 4 portioner 4 st stora tomater eller ett gäng...
Fylld Croissant
Fylld croissant är gott att servera till helgens frukost. Testa att lägg den i smörgåsgrillen eller våffeljärnet. Här kommer tre varianter som är är enkla att göra. Ost och skinka Croissant En god hårdost Rökt skinka, valfri sort Tomat Nymald svartpeppar Pocherat ägg...
Baklava
Frasigt bakverk i lager av filodeg fyllt med nötter och sockerlag som är gott till dessert. Den kommer ursprungligen från Istanbul, Turkiet. Till baklavan serverade jag apelsinskivor och granatäpplekärnor. Ingredienser till ca 30 bitar beroende på storlek (Receptet...
Gör egen bäryoghurt
I en familj med många barn krävs en viss planering av alla måltider. För att allt ska flyta på så bra som möjligt på morgonen förbereder jag mycket dagen innan. JUST NU äter vi naturell yoghurt eller kvarg mixad med frysta bär och lite banan. Så gott och mättande. Jag...
Grillad munk med jordgubbar
Smakar som sommar sa ett av barnen som blev bjuden på grillad munk med glass, jordgubbar och chokladsås. Och jag kan bara hålla med. Det här kan bli sommarens nya "snabbdessert" som är perfekt att lägga på grillen när den har som bäst glöd. Du behöver Munkar Glass...
Sötpotatissallad med sparris & mango
En ljuvlig sallad som är matig och god att äta som den är eller addera till protein. Gott med något från grillen. Ingredienser 2 medelstora sötpotatisar 1 stor rödlök eller 2 små 200 g bladspenat 1 mango, mogen 150 g fetaost Ett knippe sparris Salt & peppar Ev...
Kyckling Kiev
Fylld kycklingfilé med örtsmör, panerad i pankoströbröd Servera den gärna med ugnsrostade rotfrukter och citronklyftor. Du behöver till fyra pers 4 st Kycklingbröstfiléer Smaka av med salt och peppar 1½ dl pankoströbröd eller vanligt 2 Ägg 3 msk Rapsolja, till...
Gör egen ”puckstång”
Vem minns inte "puckstången"? En klassiker jag gärna ser i glassdiskarna igen. Jag har starka barndomsminnen och minns än idag när vi barn blev bjudna på den hos mormor och morfar. Olika smaker med folieliknande papper runt. Lagom stor för ett litet barn. Nu kan du...
Skorpor av gamla bullar
Efter en utflykt gick inte alla bullarna åt. Dom blev liggande i påsen några dagar. Nu är dom lite för "tråkiga" att äta. Men då är det perfekt att torka dom till smarriga skorpor. Superenkelt och smart zero waste tips. Det går att göra med alla bullar. Det kan du...
Ugnsrostad potatis – Barnens favorit
-Mamma kan du göra "Ludvigs potatis" till middag? Absolut sa jag, jag ska bara ta reda på vilken det är. Sagt och gjort, här kommer receptet som är en favorit hos mina barn men även andra. Väldigt enkelt och väldigt gott! Du behöver Potatis Olivolja Salt & peppar...
Japansk omelett i sushirulle
Våren är här och nu vill vi ut i det fina vårvädret. Sushirullen är perfekt utflyktsmat. Fyll den med grönt eller protein. Den japanska omeletten mätter bra till lunchen eller utflykten. Låt barnen göra sin egen rulle och fyll den med deras favoriter. Är inte...
Linssoppa
Den här soppan är perfekt när man är många runt middagsbordet. De vridna baguetterna är så goda så sätt en dubbel deg. Servera med en god ost och den goda kryddblandningen du hittar receptet på nedan. Röd linssoppa (Anna Bergenström) 4 port 1 stor finhackad gul lök...
Bulle med bulledagen
Fakta: Bulle med bulle Bulle med bulle – en chokladboll och en urgröpt fralla, rätt och slätt. Traditionen sträcker sig långt tillbaka i Skåne, kanske ända till 1930-talet. Själva bulle med bulle-dagen drogs dock i gång 2014 av Helsingborgaren Daniel Glantz Persson....
Påskpavlova
En perfekt dessert som går snabbt attt göra och som är festlig. Perfekt i påsktider men också vid andra tillfällen. Byt ut aprikosen mot färska bär. PÅSKPAVLOVA, 6-8 st beroende på hur stora du önskar Du behöver 3 st äggvitor, rumsvarma 3 dl...
Träffa vår matinspiratör, Lina!
Lina Lindblad är född och uppvuxen i Motala och är för närvarande bosatt i Visby med sin man, fyra barn, höns och katt. I grunden är Lina utbildad designer vid Beckmans Designhögskola. Förutom ett brinnande intresse för matlagning ligger crossfit Lina varmt om hjärtat. Hon tycker även om att yoga, åka skidor, fiska och sticka.
Följ Linas matresa och inspireras till mera matglädje!
