Matinspiration från Östenssons varje vecka!
Välkommen till vår härliga matblogg. Här hittar du hela kökets godsaker – året om.
Kategorier
Pasta Vongole
Efter en vecka på Sicilien med fantastiska matupplevelser kommer här en av mina favoriter. Pasta Vongole. Ingredienser för 4 pers 2 l vatten2 dl salt1 kg hjärtmusslor eller 1 kg blåmusslor400 g spagetti4-5 msk olivolja1/2 röd chili, hackad4 vitlöksklyftor, hackade 1...
Pavlova
En underbar tårta som jag gör varje sommar. Toppar med säsongens bär. Den slår aldrig fel och går hem hos stora som små. Jag brukar göra marängen kvällen innan och låter den stå kvar i ugnen över natten. Ingredienser: 250 g äggvita, 2 ½ dl (6-8 st)500 g socker, 5 ¼...
Wrap med rödbetshummus
Äntligen är hösten på G. Jag får frossa i grönsaker som hör hösten till och dricka lapsang (te med röksmak) invirad i en filt med raggsockorna på. Jag älskar hösten. Det är lite som att gå i ide och gå ner i varv trots att vardagen rullar på. Jag försöker hitta ett...
Ostflarn med rom & citronkräm!
https://www.youtube.com/embed/U5OdZJiU26o Gillar du västerbottenpaj men har ont om tid så är det här ett perfekt alternativ. Ostflarn med citronkräm och rom. Så gott och galet enkelt att göra. Det som är bra är att du kan göra flarnen i förväg. Kom ihåg att förvara...
Helstekt fläskfilé med tomatsallad!
En härlig rätt som passar fint året runt men kanske allra bäst på sommaren. Passa på nu när det är säsong för tomater. Du behöver ca 700 g fläskfilé salt och peppar olja till stekning 1 knippe gul färsklök 2 klyftor vitlök 1 kruka persilja 1 kruka basilika 1...
Asiatisk biffsallad på ryggbiff
Den här salladen blir man lätt beroende av och det går att kombinera med vad man har hemma. Det är dressingen som gör salladen. Om du inte äter kött kan du använda tofu eller stekt halloumi. Nu när ljuset börjar komma tillbaka längtar jag efter färgglad mat och då är...
Kladdkaka
Kladdkakans kladdkaka. Precis som en kladdkaka ska vara. Den här bakade jag till midsommar och den fick högsta betyg. Receptet kommer från My kitchen stories, Camilla Hamid. Receptet ger 10-12 generösa bitar klassisk kladdkaka och bakas i en springform med diameter på...
Jordgubbsspett
Varför inte överraska med ett jordgubbsspett till frukost eller som en enkel dessert. Eller ta med ut på utflykten och grilla över öppen eld (tänk då på att trä på kakan efter grillandet) Jordgubbsspett med brownie & marshmallows! Du behöver: Jordgubbar En...
Citronkräm med bär
Citronkräm to die for! Under årets bokrea köpte jag en väldigt trevlig kokbok från en av mina favoriter, Tareq Taylor. Den heter "Mat som gör gott". Bra recept som är enkla att ta sig an. Under påsken hade vi huset fullt med släkten en av dagarna. Jag hade inte...
Vacker focaccia till midsommar
Skapa en vacker focaccia till midsommar. Ett riktigt konstverk till midsommarbordet. https://youtu.be/nFy-0ARJk78 Grundrecept focaccia 25 g jäst, 1/2 förpackning, dela på diagonalen.3 dl vatten, ljummet1/2 dl olivolja2 msk honung1 msk flingsalt7 dl vetemjöl...
Rabarberpizza
Toppa pizzan med rabarberkompott. God att äta kall som varm. Perfekt om du har pizzadeg kvar eller eller resa på Liba tunnbröd. Det blir lite som en osötad tarte. Jag gjorde den på en köpt pizzadeg från affären. RABARBERPIZZA Du behöver En färdig pizzadeg eller...
Gluten- och laktosfri silltårta
Den här silltårtan är perfekt att servera som på ett buffébord på midsommarfirandet eller bara som den är tillsammans med nykokt färskpotatis. Gluten- och laktosfri silltårta. 200 g Glutenfritt mörkt bröd, gärna kavring liknande. 75 g Laktosfritt smör eller luktfri...
Midsommartårta
Bjud på en italiensk maräng och jordgubbstårta till midsommar. https://youtu.be/jIn4w4iWDok Maräng med choklad 250 g äggvita, 2 ½ dl (6-8 st)500 g socker, 5 ¼ dl100 g mörk chokladTill servering: VaniljglassVispad gräddeFärska jordgubbar Gör såhär Lägg äggvitor...
Aprikoser med chèvre & pistagenötter
Gör många för dessa små godingar för dom försvinner snabbt och kombon aprikos/chevrè är en vinnare. Servera som snacks till sommarens drinkar. Torkade aprikosChèvreost (helst utan ”kant”)En klick creme fraiche Pistagenötter, osaltade Skär av kanten på chèvren och...
Picklade ramslöksknoppar!
Tänk kapris fast med mer vitlökssmak. Gott och vackert att dekorera din maträtter med. En höjdare i en fransk potatissallad. 4 dl vatten0,5 dl strösocker0,5 dl ättika (12%0,5 tsk salt50 g outslagna blomknoppar från ramslök1 tsk senapsfrö Koka upp vatten och rör i...
Krämig risotto med grön sparris!
Servera en krämig risotto till vårens primör sparrisen. En ljuvlig kombo som går hem hos stora och små hemma hos oss. Ingredienser, 4 pers 2 finhackade schalottenlökar 1 dl olivolja 3 dl arborioris eller carnaroliris 2 dl torrt vin 1 liter varm kycklingbuljong 2 dl...
Yoghurtgrädde med nötter & bär
En dessert eller lyxigare mellis. Välj bär och frukt efter säsong. Variera med vilka nötter du har i skafferiet. Eller varför inte rosta lite müsli och toppa med. Du behöver: 1 dl osaltade pistagenötter 5 msk flytande honung 1 dl grädde 2 1/2 dl Turkisk yoghurt 1 tsk...
Cheesecake på en tallrik
Frozen cheesecake är en favorit i vår familj och oftast önskar sig barnen det som "tårta" när de fyller år. Men nu har vi testat en annan variant som seglat upp i topp tre på desserter. Variera lemon curden efter säsong. På sommaren kan det vara gott med en rabarkräm,...
Ostflarn med citronkräm & rom
Gillar du västerbottenpaj men har ont om tid så är det här ett perfekt alternativ. Ostflarn med citronkräm och rom. Så gott och galet enkelt att göra. Det som är bra är att du kan göra flarnen i förväg. Kom ihåg att förvara som i en lufttät burk. Min son som ofta...
Naturligt färgade ägg!
Det känns spännande att färga årets ägg med produkter som finns hemma i frys, kryddlåda och kyl. Tidigare har både kritor, tuschpennor och vattenfärg dekorerat äggen som då varit ganska oätbara. Vem vet, nu kanske äggen får en smaksättning i form av kaffe, blåbär och...
Grön pannkaka
Servera den här vackra pannkakan som tapas på buffébordet eller som en egen rätt. Den är lika som som vacker. Toppa med dina favoriter. Jag valde själv ”löjrom” men varför inte räkor. https://youtu.be/duVxC2nwgWk Grön pannkaka med kallrökt lax & sparris Gott...
Träffa vår matinspiratör, Lina!
Lina Lindblad är född och uppvuxen i Motala och är för närvarande bosatt i Visby med sin man, fyra barn, höns och katt. I grunden är Lina utbildad designer vid Beckmans Designhögskola. Förutom ett brinnande intresse för matlagning ligger crossfit Lina varmt om hjärtat. Hon tycker även om att yoga, åka skidor, fiska och sticka.
Följ Linas matresa och inspireras till mera matglädje!
