Matinspiration från Östenssons varje vecka!

Välkommen till vår härliga matblogg. Här hittar du hela kökets godsaker – året om.

Kategorier

Cheesecake med räkor och kavring i glas

https://youtu.be/vNVEdo2zZOE 4 skivor mörk skånsk kavring + 1 msk smör 2 tsk brödkrydda 300 g räkor, med skal 1 liten rödlök 3 ansjovisfiléer 2 msk gräslök, finskuren 0,5 citron, skalet 1 dl naturell kesella 1 dl crème fraiche dill, till garnering  Gör så här...

Fira våffeldagen med att smaksätta våfflorna!

https://www.youtube.com/embed/6N1k5zhcVzI Fira våffeldagen med smaksatta våfflor. Min favorit är klassiska våfflor som toppas med grädde och varm hjortronsylt. Men det är kul att smaksätta smeten. Min favorit blev hallon och kokos. Men de andra blev också goda. Testa...

Påskdessert! Frozen cheesecake med smak av citrus!

https://www.youtube.com/embed/qj_2-YlfFno ⎜I samarbete med Kockums Jernverk ⎜ Trots kalla vindar så närmar sig påsken med stormsteg. Grannen har pyntat med fjädrar i buskarna och jag själv har tagit in en gren och hängt i taket och på så vis tagit i våren. Jag känner...

Bullar fyllda med citron & vallmofrön!

Testa dessa galet goda bullarna som jag hittade hos @brinkenbakar Bulldeg Fördeg250 g rumstempererad mjölk (2,5 dl) (kör 30 sekunder i micron om du har bråttom) 25 g jäst 250 g vetemjöl (helst special) (drygt 4 dl) Deg250 g vetemjöl (helst special) (drygt 4 dl) 4 g...

Falukorv Provencale!

Falukorv Provencale!

Falukorv Provencale1 ring falukorv, 800 g i skivorca 500 g potatis i tunna skivor1 liten zucchini i skivor2 stora tomater i skivor2,5 dl matlagningsgrädde0,5 dl frysta provencalska örter (findus)1 riven vitlöksklyftasalt och pepparriven ost Skär falukorv, tomat,...

Curry namnam kyckling!

Den här rätten gick verkligen hem hos mina ungar, det var tummen upp och grytan renskrapad. Ett gott betyg som redan lagats en gång till. Hade inga jordnötter, så jag valde då att rosta solrosfrön och pumpakärnor som jag saltade en aning. Blev gott det med 🙂 4 port...

Friterad mozzarella

Friterad mozzarella

https://www.youtube.com/embed/fbyUTZzpZOs Ostbågens dag! Friterad mozzarella panerad i ostbågar! Du behöver: 1 påse riven mozzarella, ca 250 g1,5 msk hackad jalapeno Panering 5 dl ostbågar2 ägg1 dl vetemjölOlja till fritering, ca 1 liter Gör så här: Blanda ihop den...

Snabb Janssons Frestelse med kokt potatis!

Har du kokt potatis över är det här ett perfekt tillfälle att ta tillvara på potatisen och tillaga en ny maträtt. Supergott och enkelt! Ingredienser 6 pers ca 800 kokt potatis1 gul lökSmör att steka i 70 g ansjovis inkl spaden skvätt grädde1/2 dl ströbröd Gör så här:...

TikTik-pasta!

Med tonårsbarn i huset så får jag tips på olika recept som de sett på TikTok. Bland annat den pastarätten som vi testade. Jag adderade till lite fler ingredienser. Det är lite man tager vad man haver, men fetaost och tomater är grunden. Testa du med och följ gärna...

Moules marinières!

Recept på moules marinières - 4 personer  I Belgien älskar man musslor kokta i vin och kryddade med vitlök. De serveras i stora skålar och med pommes frites i en skål bredvid. På Bryssels uteserveringar är det en mycket vanlig syn att se gästerna plocka de...

Torsk med frasigt täcke!

Torsk med frasigt täcke!

Torsk med frasigt täcke  4 port 4 portionsbitar torsk ca 150 g/st ca ½ tsk salt ca 1 dl smulat vitt bröd ½-1 dl finriven lagrad ost tex parmesan 2 msk hackad persilja 2 msk hackad gräslök flytande margarin Lägg i en smord ugnsform och salta. Blanda resten i en...

Ginopizza med nutella!

Ginopizza med nutella!

  Ginopizza på Libabröd! En klassiker på Liba Bröd kan inte gå fel. Så gott och enkelt. Vi valde att grunda pizzan med en nyttigare variant av chokladkräm. Proteinella men det går lika bra med annan chokladkräm, smält choklad, nötsmör m.m. Toppa gärna med kiwi,...

Ugnsrostade vindruvor

Ugnsrostade vindruvor

Ugnsrostade vindruvor är överraskande gott. Perfekt till ostbrickan. Servera de gärna när de formande är varma. En god avslutning på en middag. UGNSROSTADE VINDRUVOR En ask vindruvor En skvätt olivolja Lite flingsalt & nymalen svartpeppar Gillar du hetta så strö...

Nutellabrownie!

Nutellabrownie!

Idag den 5 februari firar vi Nutelladagen lite extra. Baka den här enkla kakan på några få ingredienser. Enkelt och gott. Jag hade lite hasselnötter hemma som jag toppade kakan med. Mums! Nutellabrownie på några få ingredienser Du behöver: 350 g Nutella 2...

Veganska semlor!

Veganska semlor!

Det här är bland de godaste semlorna jag ätit. Otroligt saftiga bullar där hemligheten stavas "vegansk majonäs". Lyxa till det med att göra din egen mandelmassa vilket är hur enkelt som helst.  VEGANSKA SEMLOR Ingredienser till de släta bullarna.  50 g jäst...

Långbakad hel kyckling!

Långbakad hel kyckling!

En vitlöksspäckad långbakad majskyckling med smak av citron. Kan det bli mycket bättre än så? En perfekt rätt som sköter sig själv i ugnen medan du gör annat, typ slappar med en bok 😉 Servera gärna med pressad potatis eller ris och en god sallad till. LÅNGBAKAD...

Asiatisk lax i friterat rispapper!

Asiatisk lax i friterat rispapper!

Asiatisk lax i friterat rispapper! 300 g rå lax (typ salma) 1 grönt äpple (t ex Granny Smith) 1 msk ingefära, skalad och riven 0,5 msk sesamolja salt (efter smak) svartpeppar 4-5 blad rispapper 5 dl rapsolja (eller frityrolja) salt 0,5 dl sesamfrön 3 st salladslök En...

Pizzadeg!

Pizzadeg!

  Sätt degen imorgon bitt (tisdag) så kan du servera pizzor till middag på fredag. De tar några dagar med jäsningen men de är det lätt värt med tanke på hur goda de blev.  Pizza deg - Italien style ( receptet kommer från Zeta Ingredienser: 390 g vatten (4...

Nachosemla!

Nachosemla!

Efter förra årets succé från Mr Cake och Roy Fares i spetsen, "Nachoselman". Jag blev såklart nyfiken och testade att göra en glutenfri variant. Den blev så god. Allt tog slut i ett nafs efter att mina barn och vänner provsmakat. Testa du med! NACHOSEMLA - Glutenfri...

Glassbomb

Glassbomb

Sedan jag fick barn har det varit svårt att hålla sig vaken till tolvslaget men i år ska jag göra ett försök. Det känns extra viktigt att göra det festligt med tanke på den tid vi lever i och fira in 2021 på bästa sätt. Det är mysigt att få fira in det nya...

Helgkalkon med underbart god fyllning!

Helgkalkon med underbart god fyllning!

För några dagar sedan slog det mig att när mina barn blir stora och ska laga något som deras mamma gjorde kommer de aldrig veta vilket recept jag använde. Jag gör nästan aldrig likadant utan letar ständigt efter nya recept eller lägger till något. När jag bakar bullar...

Träffa vår matinspiratör, Lina!

Lina Lindblad är född och uppvuxen i Motala och är för närvarande bosatt i Visby med sin man, fyra barn, höns och katt. I grunden är Lina utbildad designer vid Beckmans Designhögskola. Förutom ett brinnande intresse för matlagning ligger crossfit Lina varmt om hjärtat. Hon tycker även om att yoga, åka skidor, fiska och sticka.

 

Följ Linas matresa och inspireras till mera matglädje!

Lina bloggen